Jonas Øglænd as

Sommerturen til Hindervågg

1955

Nå var ikke dette den første sommerturen, men det var den første i sin form og størrelse. Man hadde snakket lenge om turen, men kun blant få fortrolige, det skulle jo bli en overraskelse for alle. Komiteen for sommerturen besto av Schanche Sandved (formann) Fru Gimre (fornavn ukjent) Rudolf Sagland, Reidar Skarung og Olaf Espeland. Målet for årets tur var til Hindervåg som ligger ved Nedstrand i Ryfylke. Så kom dagen hvor alle ansatte fikk sin innbydelse. Sommerturen ble lagt til søndag 5. juni og det kom inn mengder av ansatte som ønsket å delta, alene eller med sine nærmeste. Til transport ble det hentet inn 5 stk større skip som skulle bli fylt med 1850 forventningsfulle gjester. I lang tid i forkant ble det planlagt alt fra innkjøp av mat og drikke, til underholdning og taler, og mye mer.

Slett ikke småtteri av mat og drikke som skal med til 1850 personer.

1100 kg lapskaus

6000 is

4000 brus

1850 rundstykker

1850 julebrødskiver

9250 smørbrød

Festkomiteeen ser ut til å være de første som gleder seg til sommerturen.

Så kom dagen, lovet sol fra blå himmel  og 5 flagg-pyntet båter lå klar ved Sandnes kai. Når gjestene ankom kaien, så ble de mottatt av musikk fra to av båtene som hadde musikk-korps ombord. Så snart alle gjester var ombord, så gikk kolonnen av skip utover fjorden.

Her ligger båtene og klar for avreise, med strålende sol fra skyfri himmel, så ville alle naturlig nok ut på dekket.

Stem i venner, mann og mø

Først en sang for merket vårt, en Ø

Som skaffer oss smør og

brød

Og komla med dott og sø.

Sang på vei ut fjorden

Sjø og sang hører sammen, om forholdene tilsier dette. I alle fall bar sangen godt denne dagen.

Og der borte er.....

På vei til ukjent havn..

E det ikje herligt..

Kanskje det er bedre å la ting seile i sin egen sjø, å heller nyte tiden og stunden.

For de minste var turen og en uforglemmelig opplevelse. Finne nye venner og en hel båt til å utforske. Og attpå is og brus i mengder, kan ikke bli bedre.

Etter tid med bølgeskvulp og ukjente ''land'', så kom man frem til Hindervåg. Men dette var ikke det eksakte målet, man skulle videre til Nypedalen som ikke ligger så langt unna. Etter som båtene la til og landgangen satt ut, så gikk man i samlet flokk til festplassen. Her ventet det meste som skulle gi alle gjestene et innholdsrikt opphold.

På vei til festplassen, skal tro de minste var både spente og gledet seg til det ukjente, rundt neste sving.

Og her har  fabrikkeier Jonas B Øglænd (til høyre) ankommet festplassen, og blir orientert om hva som er hvor.

Med så mange gjester er det ikke til å unngå at det oppstår kø. Snart ble disse oppløst og ''hver gikk til sitt''.

For alle ble det mye å velge mellom, man kunne delta i felles konkurranser, bade eller kanskje gå i strandsonen å lete etter krabbe. 

Egen fotograf må til, for å dokumentere og kanskje friste litt til neste års sommertur.

For de fleste hører bading sommeren til, heldigvis spør du meg.

Etter ''kalde'' bad, konkurranser og underholdning, så kan det passe godt med varm lapskaus.

Fabrikkeier Jonas B. Øglænd takker alle for en strålende gjennomført dag. 

Omsider går dag mot kveld, mat og drikke er fortært, og båtene venter nede på vågen. Det er tid for hjemreise.

Alle har fått sin honnør og dagen kunne ikke blitt bedre. Våte badebukser, ubrukte varme plagg, pledd og annet blir pakket ned.

En er på vei ut, neste har slått bakk for å slå følge på hjemreisen.

En dempet ro har senket seg over gjestene. Noen nyter solens siste varme.

Noen nyter stunden med gode kolleger.

Og noen har kanskje knyttet nye bånd, for kort og hvem vet, for lang tid.

Så går årets sommertur til Hindervåg mot sin ubønnhørlige slutt. Mens solen er på sin vei ned, legger skipene til og de enkelte gjester går til sitt. I de påfølgende dagene ble sommerturen omtalt og beskrevet som det den var, en uforglemmelig sommertur.

Dette medførte at i de kommende år, så skulle sommerturen få en popularitet som årets store høydepunkt. Kort tid etter måtte komiteen igjen møtes, ikke så mye for å hvile på laurbærene, men for å starte planleggingen av neste års sommertur.

Jan Erik Holmen

    Våren 2020