top of page

Jeg og mitt arbeide, med historien om
Jonas Øglænd
Her er mine dager om Tempo historien, fra
1. til 21. april 2021
1. april 2021
1957 er året da min far kjøpte seg en Tempo Comfort med 3 gir, han kjøpte den i Sykkelbutikken til Jonas Øglænd, som selvfølgelig og solgte Tempoer. Han skulle som mange andre bruke den fra hjem og til sin jobb nede på konfeksjonsfabrikken til Jonas Øglænd.
Min far var tilskjærer som og var en egen avdeling. På nesten 20 meter lange bord ble det lagt opp flere lag med stoff, hvor han senere skar ut med en spesialmaskin med sylkvasse blader, ulike deler til plagg.


Her ser man ulike deler til plagg som er skåret ut og som deretter blir fraktet til syerske som syr disse sammen.
Kanskje du tenker, kan dette har noe med Tempo å gjøre.. Jo, det har det og det er slett ikke lite. Du har sikkert sett og kanskje har du klart å skaffe deg en slik, en lagerfrakk med Tempo logo på forside og/eller forsiden.
Disse ble levert i flere kvaliteter, de fleste i bevernylon som høres jo meget fint ut. Internt hos Jonas Øglænd ble disse ofte brukt av formenn, ansatte i teknisk avdeling, laboratorium. ledere og andre.

Når dette avsnittet føres, så innebærer det at planen er å begynne på Tempoåret 1957, og da starter jeg alltid med produksjonen på de ulike modellene.
Ute er det kuling fra nordvest, ovnene står på i vinterhagen utenfor mitt Øglændsrom, kaffen er fersk og varm, blir en god dag dette.. snakkes...
5. april 2021
Starter 1957 med produksjonen av de ulike Tempomodellene, som for øyeblikket er det mest tidkrevende. Grunnen er at modellene blir flere og variantene innen de ulike Tempoene kommer inn fra ''sidelinjen''. Da blir det mye å forholde seg til, så jeg må passe på å holde en stø kurs slik at det blir forståelig for andre.


Er det riktig det som står beskrevet som de ulike modeller som er for salg, selvfølgelig er det det, MEN...
Så var det dette som står imellom linjene, på uoffisielle dokument.
Så har vi det som er formidlet av tidligere kollegaer, som sammen med det som er det uoffisielle, gir et større og et litt endret bilde av hva som ble solgt og produsert. I ettertidens lys og blant mange Tempoentusiaster skapes det diskusjoner hvor egentlig begge parter har rett, men man argumenterer forbi hverandre, for man kjenner ikke den hele historien.
Men uansett, så hadde man bak seg unike år med stort salg og påfølgende produksjon. Man gikk inn
i 1957 sesongen med stor optimisme og planer som var rimelige høye, som i ettertidens lys skulle vise seg å være beskjedne, for det gikk så mye bedre.
%20%E2%80%93%20Kopi.jpg)
13. april 2021
Det er bare til å smertelig erkjenne at det ikke alltid går den veien som er tenkt og planlagt.
Jobben min på Vitenfabrikken har tatt en ny retning, og du verden for en kjekk retning. Altså jeg har måtte legge bort både penn og papir om Tempohistorien, for å prioritere prosjektet, dog for kortere tid. Prosjektet vil rulle i mange måneder, og så snart dette kommer inn i sin rutine (dager), så skal både penn og historien om Tempo føres.




Mens dere tenker på dette...
Så skal jeg tenke på dette....

Dette er Jonas Øglænd så det monner.
Prosjektstart Onsdag 14. april 2021 kl 0900


Eller en annonse fra 1957, da mopeden kom, sa noen.
Et godt arkiv er når man i løpet av ett sekund eller to, kan finne frem bilder og hva det måtte være, for å dele dette med andre..
For eksempel dette bildet fra 1957 hvor en ansatt kapper rammerør, til nettopp en Tempo.

21. april 2021
Da er situasjonen den, mitt arbeide på Vitenfabrikken har på grunn av koronasituasjonen på Nord Jæren, gjort at jeg har tatt en aldri så liten pause for en kort tid.
Det betyr og at jeg fortsetter med Tempoåret 1957 og på grunn av mopedens inntog i Norge og hos Jonas Øglænd, så er dette året formidabelt.

Man kan trygt si at Tempo Lett mopeden satte Tempo Motorsykler helt på sidelinjen. På grunn av det enorme trykket i markedet etter mopeder, så er det og her inntektene ligger for Jonas Øglænd. Fremdeles har bedriften enorme kapital-reserver som fortløpende investeres i produksjon, markedsføring og i ansatte.

Og den dag i dag kan man rusle blant og rundt disse byggene tilhørende nr11, hvor man produserte komponenter til Tempo.
Her er man i gang med å oppføre en ny utvidelse av fabrikken Nr11 som lå nede på Vågen området i Sandnes.
_JPG.jpg)

Tror at det lokale trykkeriet i Sandnes dro store veksler over det store salget av Tempoer i Norge, brosjyrer, teknisk dokumentasjon, plakater og mye mer raste gjennom trykkeprosessen i mengder.
For min del, så jobber jeg nå med selve markedet for mopeder i Norge i dette store mopedåret. Forståelsen av dette markedet kan og bør ses fra ulike sider, og der ikke alltid slik at disse vurderingene er sammenfallende.

Flere vil kanskje si at det var Wild West i mopedmarkedet, og jeg kan gjerne være enig i det. Noen måtte vinne og noen måtte dessverre gå tapets tunge vei, sånt var det bare.
(bildet er for øvrig fra en kleskolleksjon hos Jonas Øglænd)
Tekst kommer
bottom of page