Jeg og mitt arbeide, med historien om

                                            Jonas Øglænd

Her er mine dager om Tempo historien, september. 
                                                    

13. mai 2021

Ja, jeg er fremdeles i 1957 og er fremdeles på det som omhandler markedet. Det er tungt stoff som kan ses i både et lite bilde som omhandler forhandlere og kunder, og det store bildet som er hva regjering gjorde av beslutninger som påvirket markedet og Jonas Øglænd.

img799 – Kopi – Kopi.jpg
img799 – Kopi – Kopi.jpg
img799 – Kopi – Kopi (2).jpg

Det er 1957 som er året hvor det store gjennombruddet kom,  for Jonas Øglænd og Tempo.
Når daglig leder og deleier skulle kikke inn i den berømte krystallkulen, og bringe videre til de ansatte om hvordan han trodde salget skulle bli dette året, så la han listen høyt, men ikke høyt nok.

 

Så var det dette store bildet, store krefter jobbet for å forene de skandinaviske landene i en felles plattform for produksjon av mopeder og motorsykler.

Flagg, No, Da, Sv_4.png

Innholdet i denne plattformen sendte sjokkbølger inn i kontorene til Jonas Øglænd, for ble plattformen satt i verks, så kunne det bety slutten for Tempo.
Jonas Øglænd trykket på alle røde knapper, skrivemaskinen gikk varm og man prøvde å plassere den sunne fornuft hos beslutningstakerne

Kristian Øglænd, bror av Jonas Bjarne Øg

Tempo sto midt i et marked som var i stor endring, som la et enormt press på Jonas Øglænd.
Nye krefter sto på dørstokken, uredd og full av pågangsmot, så presset de Tempo frem i en ny retning.
Jonas Øglænd sitt Øglænds kontor ble viktigere enn noen gang, posisjoner ble etablert, man kikket ikke bare frem til neste sesong, man så mange år frem i tid, en tid som ble omtalt som ''de lange horisonten''.
 

14. september 2021

Det har vært en lang pause, det hele begynte med et en skade som medførte tre måneder med krykker og forferdelige smerter. Så kom travle tider på Vitenfabrikken hvor jeg arbeider, og en etterlengtet sommer uten noen som helst tanker om verken Jonas Øglænd eller Tempo.  Så kom sensommeren og en uheldig episode som endte med sykehus og operasjon. 
Smått og senn, så var jeg i gassen på Vitenfabrikken med masse prosjekt, noen korte i tid og noen betydelig lengre. Foredrag og byvandringer i Jonas Øglænd sine fotspor har og krevd sitt.

MEN nå er jeg i gassen.

Jeg fortsetter der jeg slapp, i 1957 og jeg skriver nå i all hovedsak om markedet, og da handler det ikke bare om markedet der ute, men og om det interne markedet, som sto for fall.

Salgsrepresentant Øyvind Øglænd på salgsreise tar en pause på et kjent utsiktssted i Norge

Unge krefter ga beskjed, Jonas Øglænd var organisasjonsmessig ikke bygget for årene som skulle komme. Store endringer var påkrevd og dette gikk helt opp til styrenivå.

Var denne et ''spill'' for galleriet. Hvorfor kom denne inn fra sidelinjen og hvordan ble denne presentert ovenfor markedet.
Hva var målet, var det kort eller langsiktig.

Tempo Progress 2000, 1957-58 og 1959 (4) – Kopi.jpg

Dette året var totalmarkedet for mopeder vurdert til å være på rundt 20-25.000 enheter. Prognosen skremte vettet av noen, og andre så muligheter til store penger. Hos Jonas Øglænd tok man dette med fatning og stor ro, man var forberedt.

Man hadde til og med tid til å feire, 1200 ansatte ble invitert på fest, den store årsfesten.
Selvfølgelig var dette en planlagt fest som skulle være til glede for alle, eller var det noe mer her ?

1 – Kopi.jpg
1957 Gunvald Handeland lander på Sola etter besøk på Frankfurtmessen.jpg

Mens andre hygget seg, så var andre på reise, for eksempel i Frankfurt, og andre destinasjoner. Med seg hjem i bagasjen hadde de masse informasjon, informasjon som skulle endre Jonas Øglænd og Tempo for all tid.

Mer om Tempo og 1957 kommer.