top of page

Jeg og mitt arbeide, med historien om
Jonas Øglænd
Her er mine dager om Tempo historien, september.
13. mai 2021
Ja, jeg er fremdeles i 1957 og er fremdeles på det som omhandler markedet. Det er tungt stoff som kan ses i både et lite bilde som omhandler forhandlere og kunder, og det store bildet som er hva regjering gjorde av beslutninger som påvirket markedet og Jonas Øglænd.


.jpg)
Det er 1957 som er året hvor det store gjennombruddet kom, for Jonas Øglænd og Tempo.
Når daglig leder og deleier skulle kikke inn i den berømte krystallkulen, og bringe videre til de ansatte om hvordan han trodde salget skulle bli dette året, så la han listen høyt, men ikke høyt nok.
Så var det dette store bildet, store krefter jobbet for å forene de skandinaviske landene i en felles plattform for produksjon av mopeder og motorsykler.

Innholdet i denne plattformen sendte sjokkbølger inn i kontorene til Jonas Øglænd, for ble plattformen satt i verks, så kunne det bety slutten for Tempo.
Jonas Øglænd trykket på alle røde knapper, skrivemaskinen gikk varm og man prøvde å plassere den sunne fornuft hos beslutningstakerne.

Tempo sto midt i et marked som var i stor endring, som la et enormt press på Jonas Øglænd.
Nye krefter sto på dørstokken, uredd og full av pågangsmot, så presset de Tempo frem i en ny retning.
Jonas Øglænd sitt Øglænds kontor ble viktigere enn noen gang, posisjoner ble etablert, man kikket ikke bare frem til neste sesong, man så mange år frem i tid, en tid som ble omtalt som ''de lange horisonten''.
14. september 2021
Det har vært en lang pause, det hele begynte med et en skade som medførte tre måneder med krykker og forferdelige smerter. Så kom travle tider på Vitenfabrikken hvor jeg arbeider, og en etterlengtet sommer uten noen som helst tanker om verken Jonas Øglænd eller Tempo. Så kom sensommeren og en uheldig episode som endte med sykehus og operasjon.
Smått og senn, så var jeg i gassen på Vitenfabrikken med masse prosjekt, noen korte i tid og noen betydelig lengre. Foredrag og byvandringer i Jonas Øglænd sine fotspor har og krevd sitt.
MEN nå er jeg i gassen.
Jeg fortsetter der jeg slapp, i 1957 og jeg skriver nå i all hovedsak om markedet, og da handler det ikke bare om markedet der ute, men og om det interne markedet, som sto for fall.

Unge krefter ga beskjed, Jonas Øglænd var organisasjonsmessig ikke bygget for årene som skulle komme. Store endringer var påkrevd og dette gikk helt opp til styrenivå.
Var denne et ''spill'' for galleriet. Hvorfor kom denne inn fra sidelinjen og hvordan ble denne presentert ovenfor markedet.
Hva var målet, var det kort eller langsiktig.
%20%E2%80%93%20Kopi.jpg)
Dette året var totalmarkedet for mopeder vurdert til å være på rundt 20-25.000 enheter. Prognosen skremte vettet av noen, og andre så muligheter til store penger. Hos Jonas Øglænd tok man dette med fatning og stor ro, man var forberedt.
Man hadde til og med tid til å feire, 1200 ansatte ble invitert på fest, den store årsfesten.
Selvfølgelig var dette en planlagt fest som skulle være til glede for alle, eller var det noe mer her ?


Mens andre hygget seg, så var andre på reise, for eksempel i Frankfurt, og andre destinasjoner. Med seg hjem i bagasjen hadde de masse informasjon, informasjon som skulle endre Jonas Øglænd og Tempo for all tid.
28. september 2021
Så er Tempo året 1957 ført i pennen, men det betyr jo ikke at jeg er endelig ferdig, for senere skal det suppleres med historier, korrigeringer og hva det måtte være.
Året 1957 var et turbulent år på grunn av store svingninger i markedet, svingninger som berørte bedriften Jonas Øglænd og Tempo på en krevende måte.
Men nå skal vi kaste oss over 1958, og det krevende markedet fortsetter sitt ubønnhørlige press på bedriften, og det gjorde og myndighetene .

Å være markedsleder i et stigende marked er i seg selv en belønning, som også kommer de ansatte til gode.
Om vi ser firmaet Jonas Øglænd i et helhetsbilde som inneholder forretningsområdene, konfeksjon, landbruk, sykkelproduksjon og produksjon av Tempoer, så står Tempo alene, for den største omsetningen.
Det var dimensjoner over hvelvet til Jonas Øglænd, man kunne arrangere en fest der inne.
%20%E2%80%93%20Kopi%20%E2%80%93%20Kopi.jpg)
%20%E2%80%93%20Kopi.jpg)
Tempo Comfort var en suksess, og ble etterpå avløst av Tempo Swing.

Rimelig nytt var det at man fikk ulike fagmiljø som kastet seg over ulike mopedmerker, som fikk sin dom, velfortjent sier noen.
Et nytt flaggskip fra Jonas Øglænd, en skikkelig røff sak, Tempo Cross.
%20%E2%80%93%20Kopi.jpg)
Om du tror at den er formet ene og alene av folkene hos Jonas Øglænd, så tror du feil.

Internt i bedriften er det stadig endringer og er det noe som er sikkert, så er det at ingenting er sikkert.
Stadig blir det investert i nye maskiner og utstyr, og får man ikke fatt i det man ville ha, ja så laget man det selv.
Og mens Tempoene rant ut, rant pengene inn, da er det en selvfølge å ha fest for å feire de som bidrar.
Da må man ha stjerner på plass, for eksempel Liv Ullmann.

Fortsetter på ny side oktober
bottom of page