top of page

Jeg og mitt arbeide, med historien om
Jonas Øglænd
Her er mine dager om Tempo historien, fra
21. oktober til 3. november
21. okt 2020
Vi går inn i Tempoåret 1936 og nå spisser det seg til, nå begynner det å bli vanskelig. Tanker og prosesser i sykkeldivisjonen gjør nå sitt inntog i Tempohistorien, bare sånn forsiktig, og dette var bare begynnelsen.
Så er det slik at det er ikke bare motorsektoren som er under utvikling, men hele sykkelfabrikken, på alle fronter. Nye mennesker tar med seg nye tanker og ideer inn i bedriften på alle nivå. Prosesser er i endring.

Skal man formidle den vanskelige uoffisielle historien, så blir det mye arbeid for lite. Inn i den skuffen, i det arkivet, hvem sa hva og hvorfor ligge denne informasjonen på 1932 når den hører til 1936. Ordene og linjene er få til nå for 1936.

Fra våre venner i Tyskland kommer ny informasjon, om Tempo, eller retter sagt The World. Står sort på hvitt, den motoren på 98ccm ble ikke lansert da, men heller sånn.
I går, 20. juli kom ny telefon, i et "glemt" rom, i et "glemt" arkiv hos en tidligere ansatt, har det dukket opp noe om Tempo, fra 1930 årene.....
24. okt 2020
Det går fremdeles i 1936 og du verden så krevende. Ser hvor viktig og ikke minst nyttig det er å kjenne bedriften fra innsiden. Jeg ser ulike prosesser og ut fra egen erfaring, så vet jeg stort sett hvordan disse ble gjennomført eller fungerte.
Ofte står det mye mellom linjene og knytningene er kraftige mot DBS sykkelen. Her en dag måtte jeg ty til jubileumsbøkene, bøker jeg prøver å unngå, men jeg måtte.
Jeg tok ut fra hylla boken i forbindelse med 100 års jubileet i 1968, da jeg åpnet denne ble jeg litt sånn trist.


Jeg fikk av Øivind Øglænd, en Tempo og DBS entusiast, og hans søskenbarn Per Øglænd som var sentral i Øglænd sin konfeksjons-fabrikk, og leder av Øglænd bedriftsmuseum, en jubileumsbok for 1968. Denne hadde begge signert på datoen 150 år etter Jonas Øglænd startet opp. Jeg fikk den for alt historisk arbeid jeg hadde gjort for firmaet, de ansatte og familien Øglænd. Det varmet godt.
Dette tar meg med videre til mitt arbeid for Øglændmuseet over 17 år, over 3000 arbeidstimer, over 80 omvisninger og mengder av foredrag, ikke kunne bli lønnet, man hadde ikke penger. Etter siste styremøte hadde jeg et møte med Per Øglænd, museet gikk nå inn i historien, Jærmuseet skulle overta. Vi takket hverandre for godt samarbeid og som et minne, fikk jeg med meg mine arbeidsbøker i alle disse år.


Jubileumsbøkene med stemplet er gode minner, er slitt og har masse brettekanter, men det er stemplene som betyr noe. Brosjyrene som ble stemplet måtte tilbake i arkivet.
(det mangler ett sett, ser du brosjyrer med slikt stempel, så er dette noe som tilhører andre)
Logoen på jubileumsboken for firmaets 75 år i 1943
Den største annerkjennelsen og bedre enn lønn, var denne keramikk "figuren" laget hos respektable keramiker Stein Em Simonsen i Sandnes. En takk for mitt arbeide i museet.

Det jeg prøver å få frem, er fordelene med å kjenne de andre forretningsområdene hos Øglænd, og bruke den historien til utforming av historien på Tempo mopeder og motorsykler.
Jeg prøver å komprimere selve produksjonen av Tempoer den gang, i 1936. Man hadde store planer for dette år, og til tross for dette, så gikk det ikke som planlagt. Men siden de til de grader traff markedet med sine modeller, så retter dette opp noe av det som gikk "galt".
1936 går mot slutten, produksjonen er nesten på plass, tall skal gjennomgås og til slutt skap omtalen av reklamen den gang og føres i pennen.
25. okt 2020
Tro det eller ei, jeg jobber nå med salgsåret 1937 og hvor jeg gleder meg, har det utrolig kjekt.
Og hva som er kjekt, jo å se hvordan nye tanker, nye impulser, og nøye planlegging fører til det som var målet, kan godt bruke ordet suksess
Dette er en av bitene som førte til Tempoen`s suksess.

Med dette skulle en tro at dette som er over, betyr at det handler om produksjonen, noe det for så vidt gjør, MEN det handler om mye mer.
Man kan lese mye ut av dokumentasjonen, og jeg priser meg lykkelig over alle gode kollegaer som har bidratt med informasjon, helt tilbake til 1980 årene.

I morgen blir den en pause, siden jeg må alltid ta både ett og to skritt tilbake for å få overblikket, det hjelper godt. Må bruke tid på å knytte ulike områder sammen, kan godt si at den berømte røde tråden er i ferd med å vise seg.
27. okt 2020
Pausen er over, så nå har jeg kastet med over salgsåret 1938, begynner med å lage stikkord og enkle setninger som skal minne meg om hva som bør med. Det er jo slik at det jeg skriver ikke er øremerket bare for de av oss som er Tempoentusiaster, men og for de som er etterkommere av ansatte, for de som er interessert i historien om Jonas Øglænd, og de som bare undrer seg om temaet og historien den gang.
I dette motlysbildet så er noen av kokos-nøttene tomme, så nye måtte kjøpes inn. Kjekt å ha disse kvikke fuglene like utenfor "rommet" mitt.

Tilbake til Tempo, har sagt det før og kommer til å si det flere ganger, at Tempoens design er ikke tilfeldig eller for at en syntes at fargen og design var fin. Det ligger et komplisert arbeid bak og dette kommer frem også i1938.

Jeg er glad for at jeg ble fortalt av tidligere kollegaer om året 1938 og hvordan man tenkte med utvalget av Tempoer .

Vil i løpet av nærmeste fremtid få tilgang til dokumentasjon som kan om jeg er heldig, kaste et nytt lys eller gi ytterligere informasjon om Tempoens begynnelse.
Ser i året 1938 at mørke skyer ligger i horisonten og nærmer seg stadig Jonas Øglænd, og vil i aller høyeste grad påvirke Tempoen.
3. nov 2020
Dagene siden sist har vært travle, jobben på Vitenfabrikken tar sitt og under formidlingen, så er tempoet høyt.
Denne gang var det elever fra 6 klasse på to ulike skoler som skulle tas tilbake til Jonas Øglænd på 50 tallet.
Jeg jobber fremdeles med modellåret 1938, som er et særdeles krevende år å formidle. Aktiviteten internt i bedriften når nye høyder og rekorder blir slått.

Det er viktig å ta vare på nye generasjoner av Tempo entusiaster, og vi alle kan bidra på hver vår måte. Her er det Christoffer og Adrian som får "oppmuntringer" på rad og rekke..
Uten tvil, så er siste halvdel av 1930 tallet gode år, man tok ut flere "gevinster" som man gjorde om og investerte de i fabrikken, og i ansatte.

Har fremdeles masse arbeid foran meg før jeg kan legge 1938 bak meg, i allefall for en stund.
Dette året er og året hvor ulik dokumentasjon knyttet til produksjon og de enkelte Tempo modeller, blir mer retningsgivende enn eksakt på tallet.
Derfor er det og fint at medlemmer av Facebook sin side "Tempoamatørene" hjelper til. En STOR takk til alle dere som bidrar til historien om Tempo.
Neste oppdatering vil etter all sannsynlighet handle om året 1939, og ser vi oss tilbake over suksessåret 1938, året hvor alle piler pekte oppover, så skulle man tro at gleden sto i taket internt i bedriften.
Men det gjorde den ikke, i horisonten truet mørke skyer, skyer som nærmet seg fort og var nå tydelige nok.
Snart skulle mørket og senke seg over Jonas Øglænd, og spesielt for Tempo.
Ny oppdatering kommer, på ny "flipp"
bottom of page