Jonas Øglænd as

Konfeksjon

I enhver bedrift er det to liv, det offisielle som vi kan lese om i brosjyrer, reklame, omtale i dagspressen og andre medier. Så har vi det uoffisielle livet, det som skjedde innenfor bedriftens vegger og tak, det som er formidlet brudd-vis av ansatte med flere.

Sånn offisielt, så begynte Jonas Øglænd med konfeksjon i 1926 i Langgata 6 i Sandnes, i andre etasje. Men uoffisielt så begynte man i 1924, i et brev fra Jakob Øglænd sin kone til en venninne, så skriver hun at Jonas Øglænd har ansatt to syerske som en prøve i å sy arbeidsklær.

Men om man ser enda lengre tilbake, så vil man tydelig se at arbeidsklær, senere beskrevet som yrkesklær, har vært ett produktområde som går tilbake til rundt 1890.

I tidligere intervju forteller tidligere pensjonerte ansatte at Jonas Øglænd solgte ferdadresser, som besto ofte av bukse, jakke og skjorte i grovt stoff. 

Foto ukjent, bildet hentet fra Internett.

Ett eksempel på hvordan en ferdadress kunne se ut. Det kan virke som om ordet ferdadress er ett mer "lokalt" uttrykk.

Rundt 1920 kostet en ferdadress hos Jonas Øglænd 9 kroner og 25 øre, (ca 182 kroner i 2018 kroneverdi)

Men,om pengene manglet eller annet tilsa, så kunne man bytte til seg en slik dress for en sekk med korn.

Følger vi årene videre mot 1924-1926, så er det og slik at Jonas Øglænd fikk ektefellen til gårdbrukere til å sy arbeids skjorter, noe som og knyttet bonden og Jonas Øglænd mye nærmere hverandre, noe man og tjente gjensidig godt på.

Når vi ser det som er nevnt over og i ett større bilde, så vil man lettere forstå hvorfor Jonas Øglænd tok den store beslutningen, om å starte opp med produksjon av arbeidsklær. Dette bringer oss til 1926, og alt blir mer ordentlig, satt i system og det rent forretnigsmessige får sitt fortrinn. 

Nå er det Jonas Øglænd sine to sønner Jakob og Lars Øglænd som holder i alle trådene, og igjen ser man hvor likt utviklingen av konfeksjonsområdet er som sykkelfabrikken.

Man velger å ta "små" skritt, som tas på ett riktig tidspunkt i forhold til markedet, man skulle være absolutt sikker på det "stedet" man satte foten ned, var det riktige stedet.

Langgaten 6 i Sandnes, hvor produksjonen av klær ble lagt til 3. etasje og lager i 4. etasje. Bildet er fra 1928, to år etter produksjonsstart.

Fra produksjonen i 1928, vi ser skråtaket og kjenner det igjen i forhold til bygget. Selve sammenstillingen av klær var ikke så mye større enn det vi ser på bildet.

Pr 21. nov, fortsettelse kommer.