top of page

DBS trick team

Tekst Jan-Erik Holmen.

Fotograf er ukjent.

Vi er på tidlig 1980 tallet, BMX sporten er i sin tidlige fase i å etablere seg som en ny gren innen sykkelsport.

I kjølvannet av denne kom det som den gang ble beskrevet som sykkeltriksing, at man utførte ulike "akrobatiske" øvelser på BMX sykkelen, noe som medførte at flere produsenter av sykkelrammer konstruerte og designet egne modeller for dette. I tillegg fikk man et sortiment av tilleggsutstyr som ble over tid utvidet til et enormt sortiment.

Jonas Øglænd den gang var sterkt involvert i etableringen av både BMX sporten og Sandnes BMX klubb.

Som mange andre klubber, så er økonomi et viktig område til både drift og i det å investere for klubbens fremtid. Det er her Team DBS kommer inn i bildet som en ny gren av BMX, og som en aktiv deltaker i å markedsføre varemerket DBS og skape knytinger mellom bedriften og DBS forhandlere.

Å trikse på en sykkel er ikke nytt, men som en forlengelse av den nye sykkelsporten BMX, så er var det nytt.

DBS Trick Team ca 1985 (3).jpg
DBS Trick Team ca 1985 (2).jpg

Produktutviklingssjef Lars Forus har i alle sine år hos Jonas Øglænd vært en sentral skikkelse i ulike sykkelmiljø, også BMX og sykkeltriksing. Han fikk etablert Team DBS og hadde utenom ansvaret i BMX klubben, også ansvaret for Team DBS.

Jeg forsto det slik at Jonas Øglænd ønsket at flere fra bedriften skulle delta i BMX miljøet og det var her jeg kom inn i bildet. Rundt 1982 fikk jeg ansvaret for Team DBS, som ofte gikk under navnet DBS Trick Team.

DBS Trick Team ca 1985 (5).jpg

Teamet ble hele tiden hold toppdatert i både sykkel og utstyr som var av det siste. Ofte fikk teamet sykler som skulle komme på markedet på et senere tidspunkt. Stort sett kunne teamet plukke utstyr fra øverste hylle.

DBS Trick Team ca 1985 (4).jpg

Kan med en gang si at dette teamet besto av ryttere, ungdom av beste sort. Utrolig greie å ha med å gjøre, og flinke til å jobbe som et team.

De var og flinke til å gjøre hverandre gode og hele tiden utvide repertoaret av utøvende triks.

DBS Trick Team ca 1985.jpg

DBS teamet hadde stort sett sørnorge som arena. Vi hadde en større bil som vi fikk disponere og en henger med rampe. Rampen kunne være ca 2m høy og bredden på rampen var på ca 1,8m.

Bedriften Øglænd DBS og andre, eksempelevis Cubus kunne ofte engasjere teamet i ulike arrangement. Nye Cubusbutikker som skulle åpne, aktivitetsdager og ved andre tilstelninger som skulle ha fokus.

Når teamet kom og riggingen startet, så samlet det seg alltid mange skuelystne. Og flere strømmet til. Alt dette var planlagt i detalj frem til selve oppvisningen. Når riggingen nærmet seg slutten, så begynte en av gutta å småtrikse på sykkelen og flere strømmet til for å se.

Her fra DBS sykkelbrosjyren for sesongen 1985, hvor en av gutta i Teamet er brukt i markedsføringen.

img415 – Kopi (2).jpg

Så ble det to gutter som småtrikset og syklene ble ofte "tilfeldigvis" lagt ned på bakken slik at de ble sett, også merkenavnet DBS, mens rytteren fant på noe annet, små tullet, smilte og lo. Så like før klokken slo for oppvisning, så ble det satt på musikk, musikk tilpasset tiden man var i og som ungdom var opptatt av.

Til å utforme valg av låter og hvordan disse ble satt sammen, så brukte vi et byrå i Stavanger til dette. Jeg var speaker og la ut i det vie og breie om BMX sporten, om triksing og annet. Type øvelser i vanskelighetsgrad økte i takt med at showet gikk. Vi passet på å markedsføre oppdragsgiver og noe som alltid var et høydepunkt var å hoppe over personer som lå på bakken.

Vi begynte med en, så to o.s.v.. Så begynte vi å plukke ut personer fra publikum til å legge seg ned og gjorde et stort nummer av dette.

img473.jpg

Igjen er en av gutta i DBS Teamet brukt i reklamen, sykkelbrosjyren for sesongen 1988. Man har og en sykkel for triksing, beskrevet som Cross Freestyle sykkel.

Som årene går blir DBS Teamet mer og mer populære, og rytterne i Teamet koser seg veldig i glansen. Siden flere og fortrinnsvis jenter ville ha autografen, så måtte vi få trykket kort med bilde av rytteren, kortene man ser øverst i innlegget.

Så er det slik, alt har sin ende, også DBS Teamet. Rytterne hadde vokst og nye interesser fikk deres oppmerksomhet. Kort tid etter uten at jeg kan huske eksakt når, ble teamet lagt ned.

Jeg ser tilbake på denne tiden som en flott tid med flotte gutter.

Jan Erik Holmen

bottom of page