top of page
Sykkelbutikken,_foto_Jan_Erik_Holmen_–_K

Tekst Jan Erik Holmen

20. november 2018

Foto, Jan Erik Holmen

Sykkelbutikken

Sykkelbutikken var vel nesten å regne som en av byens mest kjente forretninger, og slik har det vært i mange år, vi må tilbake til 1892 for å finne dens begynnelse.

I 1892 startet brødrene Jakob og Lars Øglænd sin ferd fra et tomanns foretak til en av verdens mest moderne sykkelfabrikker med ca 1200 ansatte.

På denne lange veien over år, så har sykkelbutikken alltid vært tilstede, ikke bare som en sykkelbutikk, men også som en av bedriftens armer til markedet. For det var slik, at i takt med bedriftens stadig økende salg og produksjon, så fulgte sykkelbutikken med og snart var den en av Norges største sykkelbutikker. Sykkelbutikkens ansatte med spisskompetanse i forhold til butikkdrift, trender og ulike produkter ble en meget viktig instans for tilbakemeldinger. I flere dokumenter i form av referat fra produktutvikling, teknisk avdeling og modellgruppen, så ble det ofte sagt om nyheter, vi prøver først i sykkelbutikken.

Jonas Øglænd i Krossen – Kopi.jpg

Den første sykkelbutikken var knapt synlig, en lite rom i bakkant av forretningsgården som lå i Krossen i Sandnes.

1943_Butikken_og_''fabrikken''_for__The_

Som årene går med stadig økende salg, ble nye lokaler påkrevd. Senere og nå nærmer vi oss 1898 med overgang til nytt sykkelmerke The World, så måtte man flytte til nye lokaler noen få meter fra butikken i Krossen.

Den nye sykkelbutikken lå mellom Gjesdalveien og Oalsgaten, helt sør i Sandnes som man sa. Fremdeles er det kun to ansatte, begge brødrene. Men så var det slik at sykkelen var fremdeles "ny" å regne, så det var flere av brødrenes venner som syntes at sykkelen var en spennende innretning og gjerne stilte opp for å montere eller reparere sykler.

Forretningen var nå blitt større med egne store vindu mot hovedgaten for utstilling av sykler og tilbehør. I bakkant antar man at delelageret lå, samt verksted og sykkelmontering.

Men så var det dette med salgsøkning og igjen ble brødrene presset på areal til det meste, det være seg butikk, verksted, produksjon og kontor. Samtidig så man at nå skulle man ta skrittet til å starte produksjon i betydelig større skala, og sykkelbutikken fulgte med.

1943_Langgt_6_og_lokaler_bakutgjorde_den
2018 Høsten, div bygg i forb med Jonas Ø

Til venstre den nye sykkelbutikken som lå i Langgata nr 6. Over bygget i dag 2018.

I 1906 ble nye lokaler tatt i bruk, en ny sykkelfabrikk og i forkant av denne, sykkelbutikken. Endelig hadde man fått etterlengte større lokaler for alle. Nå la sykkelbutikken beslag på hele første etasje, i bakkant av denne delelager og verksted. 

I byggets 2. etasje lå kontorene til brødrene og senere flere kontor for nyansatte.

Jakob Øglænd, den første butikksjef i sykkelbutikken.

img307.jpg

Jakob, den eldste av brødrene med sin personlighet og dyktige forretningsutvikler, var sykkelbutikkkens første butikksjef. Hans yngre bror var selvfølgelig og med i butikken, men det var Jakob som var den ansvarlige.

Fortsettelse kommer

bottom of page